Interjú Kelemen István Marosvásárhelyen élő magyarországi természetgyógyásszal

Csontkovácsolással az egészség megőrzéséért

Miért tölti életének jelentős részét Marosvásárhelyen egy
olyan természetgyógyász, aki 2000 előtt még csak nem is
járt Erdélyben? 

Amikor tizenhárom évvel ezelőtt, motorkerékpárral Erdélybe és Romániába látogattam, annyira megtetszett ez a város és az itteni közösség, hogy már akkor eldöntöttem, ide szeretnék költözni. Az elején csak évszakonként egy pár hetet laktam és dolgoztam itt egy bérelt tömbházban, mostanra már vásároltam egy lakást a belvárosban. Itt sokkal nyitottabbak, kommunikatívabbak az emberek, mint odahaza. Újságot és künyvet olvasnak, beszélgetnek egymással, nem ülnek naphosszakat a számítógép előtt. Ugyanakkor az országból itt a legmagassabb szintű a medicina.
 
Ez mennyire jó egy természetgyógyásznak? Mert, hogy általában az emberek akkor folyamodnak a naturista gyógymódokhoz, amikor az orvostudomány már tehetetlen.
 
Én nem a medicina ellenében dolgozom, hanem a hagyományos orvoslást segítő tevékenységet végzek. Nagy változáson ment át az orvosok szemlélete: ma már küldenek hozzám beteget, időnként konzúltálnak velem. Egyre több orvos természetgyógyász is egyben, illetve fordítva. Ez óriási fejlődés, de talán nem is kellene az ilyesmin elcsodálkozni, hisz mind az orvosnak, mind a természetgyógyásznak azonos az érdeke – a beteg gyógyulása. Mindkettő tisztában van a maga képességeivel és hatáskörével. Minden józan eszű természetgyógyász belátja, hogy egy perforált vakbelet, egy eltört lábat, egy jukas fogat kézrátétellel nem lehet gyógyítani.

És mikor van szükség önre, a csontkovácsra?                   

Főleg akkor, amikor még semmi bajunk nincs vagy
legalább is nem érzékeljük A csontkovácsolást leginkább a makkegészséges embernek ajánlom, hisz sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni. Ha az ember évente kétszer felkeresi a csontkovácsot, és nincs semmi gondja, biztos lehet abban, hogy nem is lessz! Én azt szoktam mondani, hogy ha már az autót elvisszük időnként egy-egy müszaki vizsgálatra, amikor semmi baja nincs, akkor a tesünk is megérdemel egy ennyit. Persze idegbecsípődések, kezdődő gerincferdülések esetén is tudunk segíteni.
Egyszerüen kitapogatva a sérült testrészt, vagy netán röntgen vagy MR-felvételek alapján?
A felvételek sokat segítenek, de higgye el, hogy akinél
egy kis gond is, már látni, hogy a nadrág ferdén áll rajta. A páciensnek még nem fáj sehol, sőt a nadrág ferdeséget sem veszi észre, de ha nem kezeli ki magát, a fél centis eltolódásból idővel másfél centis lessz. És azt már látni is, érezni is fogja.
A csontok megropogtatása, az izületek helyretétele mennyi időt vesz igénybe? 

Félévente két-két alkalommal mint egy 20 percet. De erre a páciens is rá kell dolgozzon, mert nem elég a gerinc helyretétele, mozgással, sportolással, jógázással, az izmokat is karban kell tartani.
 
Szucher Ervin
 
Embergyógyászat | Természetgyógyászat | Dr. Kelemen István 003
Embergyógyászat | Természetgyógyászat | Dr. Kelemen István 006