Napjaink egyik rendkívül sokat emlegetett témája, esetleg sportja a jóga. Magam 15 éve folyamatosan jógázom, nem is annyira magáról a jógáról és annak fontosságáról szeretnék írni, hanem a hogyanról és a mikéntről.
  Mert azt hogy jógázni kéne, azt valószínűleg már tudja. Azt azonban, hogy miként kezdjen neki, már sokkal kevesebben tudják. Tapasztalatom szerint itt van egy nagyon gyenge láncszem, hogyan kezdjek hozzá? Nagyon sok ember itt elvérzik, mert időből áll rendelkezésünkre a legkevesebb.
  Egy egyszerű jógagyakorlatra lenne szükség, ami otthon végezhető, nem szükséges hozzá semmi, és viszonylag könnyen kivitelezhető és mindennek a tetejében még sok időt sem igényel. Ez kissé meseszámba mehet ebben a mai felgyorsult életben.
  Találtam egy ilyet, és megtalálja Ön is az öt tibeti jógagyakorlatot vagy rítust. Ez mindenestől belefér napi 15 percbe. Ennél az elme pihen, de a test dolgozik. Különösen ajánlom ezt extravertált (kifelé forduló) személyiségeknél, akik nem feltétlenül igénylik és bírják az órákig tartó egy pózban való statikus jógázást (ászanázást).
A fenti módszerhez hozzáteheti még a fordított állású jógagyakorlatokat: fejenállás, gyertyapóz. Az ember szinte egész nap áll vagy ül. Éjjel is maximum fekszik. Meg kell fordítani a fizikai testet ahhoz, hogy a keringést megfelelően karbantartsuk. Ez egyben kitűnő értorna is. Ráadásul természetes. Maga a fejenállás az egyik legkomplexebb jógagyakorlat. Ajánlom mindenki számára. Különösen a halak, bak, vízöntő jegyűeknek. Visszértágulatok megelőzésére talán a legjobb gyakorlat.
Minden esetben éhgyomorra jógázzunk. Ez nagyon fontos. A fejenállást 1 perccel kezdjük. Utána lehet ezt az időt nyújtani abban az esetben, ha már megfelelően hozzászokott.
  Mindenkinek személyre szabottan szoktam tanácsolni egy pár gyakorlatot az 5 tibeti mellett. Ezt nagyon fontosnak tartom, mert hiszen minden ember végtelenül különböző, ezért nehéz sémát találni, ami mindenkinek megfelel. Amit feltétlenül ajánlok, az az, hogy legyen kitartó. Lehet, hogy nehézséget fog okozni, s az is lehet, hogy Önnek pont e téren kell legyőznie önmagát. Természetesen a szó legpozitívabb értelmében. Talán az időpont is éppen aktuális, amikor olvassa e sorokat, mert hiszen 2012 nem is szól másról, mint a változásról, s ezt a változást mindenkinek saját magának kell integrálni önmagába.
  Szóval, ha úgy érzi, hogy ezt pont nem tudja megcsinálni, akkor ajánlom leginkább. Nagyon fontos megérteni azt a tényt, hogy az ember idővel elveszti flexibilitását, rugalmasságát. A kor előrehaladtával ez egyre intenzívebben jelentkezik. A jóga kitűnő ezen dolog megelőzésére. Napi 10 perc nyújtással hosszútávon el sem tudja képzelni, milyen sokat jelenthet életének minőségében és annak meghosszabbításában.
  Az 5 tibeti és a dohányzás: Azt tapasztaltam, hogy e kettő nagyon nehezen fér meg egymással. Vagy a jógát vagy a dohányzást abba fogja hagyni. Mivel az 5 tibetit 3-mal kezdjük rítusonként, s hetente 2-vel emelve jutunk el a 21-ig. Ezeket szabályosan végezve rendszeresen abba marad a dohányzás. Nem láttam még olyat, hogy valaki éveken át kitartóan jógázzon és közben dohányozzon. Valószínűleg itt is lesz kivétel. Reméljük, hogy az Ön esetében a jóga fog győzni. Főleg akkor, ha már eleve le akar szokni a dohányzásról.
  Itt a 21. század elején nem tanultunk meg iskoláztatásunk során lazítani. Mélyen relaxálni és ellazítani magunkat a szó fizikai értelmében. Sokszor látom, hogy emberek nem tudják pusztán a karjukat lógatni, mint a rongyot. Pedig erre óriási szükség lenne masszázs, csontkovácsolás közben. Arról nem beszélve, hogy a megfeszült, kötött izomzat rontja a vérkeringést és vérrel alul ellátott belső szerveket eredményez. Így aztán létrejönnek az éhező belső szervek! A jóga ebben is segít. Ha személyre szabott jógagyakorlatokat szeretne, ezen az oldalon megtalálja elérhetőségemet. De keresheti egyből a gumiembert! Itt egészen konkréten Szalai István (gumiember) jógaoktatóra gondolok. Aki nekem is nemcsak mesterem, hanem tanítóm is egyszemélyben.

  Nem szeretném, ha bárki is megriadna a fentiektől. Már az is rengeteget számít, ha mától kezdve elmegy kocogni. Még egyszer megismétlem, amit már többször említettem, elengedhetetlen a rendszeresség és a kitartás. Komoly, hosszú távú eredményeket csak így lehet elérni. Amikor a legjobban úgy érzi, hogy most nem ér rá jógázni, akkor a legfontosabb, hogy csinálja. Ezzel magam is így vagyok.

Szinte mindegy mit csinál, csak CSINÁLJON VALAMIT!!!


Tisztelettel:
2012. február 24.