Igyekszem összefoglalni pár mondatban, amit az utóbbi, és a 20 év gyógyítással eltöltött időben megtapasztaltam.Korunk népbetegségéről beszélek, amit tévesen tipikus magyar problémának tartanak.
Véleményem szerint a magas vérnyomás elsődleges oka a túlzott kálium fogyasztás.A kálium, mint nélkülözhetetlen elem nagy mennyiségben fordul elő a természetben. Hagyományos orvoslás hangsúlyozza a kálium fogyasztás fontosságát, hiszen kálium nélkül megállhat a szív. Ez így igaz!
Magam csak a mennyiséggel vitatkoznék, mert hiszen valóban szükségünk van káliumra, de nagyon kevés mennyiségre, ami szinte grammokban ki sem mutatható. Arról nem beszélve, hogy nagyon sok mindenben kálium található, pl: általában a mezőgazdasági műtrágyák kálium alapúak, nagyon sok káliumot használnak a növényvédő szerekben. Emiatt nagyon sok élelmiszer túlzott mennyiségben tartalmazza a káliumot.
A normális konyhasó hagyományosan nátrium-klorid lenne. Majd minden sónk azonban káliummal van kiegészítve. Már olyan sóval is találkoztam, amely 50%-ot vagy azt meghaladó mennyiségű káliumot tartalmaz. A kálium túlzottan adagolva szívmegállást, terméketlenséget/meddőséget, szívkárosodást, magas vérnyomást és korai halált okozhat.
Tehát az ajánlatom: használjon patikai, vegytiszta nátrium-klorátumot (NaCl) bolti só helyett a mindennapokban!
Itt még nem is említettem a rengeteg élelmiszeripari adalékot a sóban. Közhely számba megy az ízfokozó, csomósodásgátló, térfogatnövelő adalékok alkalmazása. Ezekre nincs szükségünk! Újabban láttam végre normális nátrium-kloridot itt: www.tisztaso.hu
És így kiküszöbölte a magas vérnyomás legnagyobb rizikófaktorát.
Természetesen ha valaki 6-os, 7-es és talán 2-es, 3-as számra végződő évben született, akkor a kínai 5 fázis tana megemlíti a szívvel és vérnyomással kapcsolatos problémákat.
Ezen kívül ha káros földsugárzás fölött alszik, akkor ezek még szintén okozhatnak magas vérnyomást.
Magam e három legfőbb okon kívül nem találtam jelentős magas vérnyomást kiváltó dolgot. Tisztelettel:‘Dr. Kelemen István
2013. január 24.