A www.monocikli.hu oldalon megjelent írás

Kelemen István:
„Come On, Let,s Go!”

Úgy körülbelül 18 évvel ezelőtt láttam a Delta című műsorban Kudlik Júliával egy szenzáció számba menő újdonságot. Illetve embereket, akik
egykerekűvel mentek az utcán, és kezükkel ide-oda hadonászva egyensúlyoztak.
Természetesen japánok voltak. Egy pár szót a japánokról. Ők élnek a legtovább! Férfiaknál 89 év.
Egy másik érdekesség, hogy a japán tanul meg a leghamarabb magyarul. Azon kívül az egyedülálló magyar nyelvszerkezethez csak a japán hasonlít. Japánban a monociklizés általános. Talán ezért is van, hogy meglehetősen ritkábbak a gerinc- mozgásszervi elváltozások. Egy tűnt fel nekem
elsőre – ezeknek mindenük mozog. A szpíker közölte, hogy ez egy kitűnő,
egészséges dolog, mert átmozgatja a hátgerincet. Azelőtt ilyet csak a cirkuszban láttam, de már akkor elhatároztam, nekem kell egy ilyen szerkezet!

Jó másfél éve már keresgetem mindenfelé, és természetesen kerestem a szálakat, az ismeretségeket a cirkusz felé. Nem tudtam más helyet, ahonnan beszerezhető. Azért nem adtam fel.

18 évvel később megyek a Baross utcán a XIII. kerületben s egy srác tol egy monociklit velem szemben. Épp Bond-szettel a fülemben – nyíregyházi barátommal beszélgettem. Megállítottam a srácot, s közöltem, hogy ilyenre vágyom már majdnem 20 éve. Válasza tömör volt: – www.monocikli.hu

Nyíregyi barátom azonnal felment a Net-re, s láss csodát, volt egy csomó
egykerekű. Letöltötte a lapokat és mire hazaértem, már várt a fax. Cseréltem egy használt luxust ezüst karláncért, s már hoztam is haza két héttel később a vonaton. A kupéban magam voltam, s a csomagtartó fémszerkezetébe kapaszkodva mentem fel, s alá. Feltűnt mennyire fárasztó.

Nyomban elkezdtem a gyakorlást a letöltött útmutatások alapján. Mára már
élvezet számba megy az újdonsült hobbim, s Egerben magam népszerűsítem e sportot. Vannak emberek, akik betegesen szeretnek szerepelni, nekik ajánlom leginkább.

Szintén 18 éve foglalkozom természetgyógyászattal, illetve ezek különböző ágaival. 2002-től főállású csontkovács lettem (végzettségem szerint: alternatív mozgás és masszázs terapeuta.

E cikk címe innentől lehetne: EGYKEREKŰZÉS AZ EGÉSZSÉGÉRT!

Ez egy rendkívül egészséges és hatásos tornagyakorlat nemcsak mozgásszervi
szempontból! Ugyanis átmozgatja a gerinc legalsó szakaszát és ez lényeg! Kitűnő aerob jellegű mozgás. Itt a légzőrendszerre gondolok elsősorban, tágítja a tüdőt, jótékony mozgáskoordinációs hatásáról órákat tudnék beszélni. Példának okáért a jóga és ezt célozza meg speciális ászanáival (gyakorlataival), illetve légzőgyakorlataival. Kitűnően hangolja össze a jobb és a bal agyféltekét, tisztítja az elmét, minden más sportágnál jobban a jelenbe hoz. Elrévedten nem lehet monociklizni. Az ember figyelmét kihelyezi és a terét növeli.

A magyarok között a leggyakoribb a gerincbetegség, ennek miértjéhez vissza kell kanyarodnunk néhány évezredet. Mi a legősibb lovasnép vagyunk, őseinknek több lovuk volt egyszerre. Órákat lovagoltak naponta. Itt említeném meg, hogy a lovaglás a legjobb sport, már ami mozgásszerveket illeti. Ahhoz azonban, hogy ez érthető legyen, hadd kanyarodjak vissza a csontkovácsoláshoz. A gerinc stabilitását a keresztcsont adja, ez a leglényegesebb központi mozgásszervünk. Sajnálatos módon alig hallunk róla. Ez a medencében található és optimális helyzetében párhuzamos a földdel. Így a két láb egyforma hosszúságú.
Hanyag tartás, kevés sport, vázizomzat gyengeség esetén elmozdul a keresztcsont, s nem lesz többé párhuzamos a földdel, így kialakul a gerincferdülés. A hagyományos orvoslás pedig a ferdült gerincet kezeli, fizikoterápiázza, ami igen hasznos, csak nem az okot kezeli. Csontkovácsként 90 %-ban az elmozdult keresztcsontot igyekszem helyreállítani. A lovaglás is ezt teszi.

Felismerésem a következő: az egykerekűzés átmozgatja sacro-iliakális izületet (ez a keresztcsont és medencecsont) s megelőzésben utolérhetetlen. Ha már van gerincferdülés vagy mozgásszervi elváltozás, akkor véleményem szerint ez monoterápiaként alkalmazható. Kilazítja a csípőt és a csípőizületet. Miért lényeges ez? Itt találhatók a nemi szervek, a jóga gyakorlatok egy külön fejezete foglalkozik ezzel. Napi 15 perc monociklizés úgy kilazítja a csípőt és a csípőben található belső szalagokat, hogy a nemi szervek vérellátását optimalizálja. Férfiaknál gyakori a prosztataprobléma, tehát férfiaknál, nőknél egyaránt hasznos. Ilyen típusú betegségek megelőzésében kitűnően alkalmazható. Tehát, ha valakinek fáj az alsó hátgerince, vagy a dereka (ez nyilasoknál és mérlegeknél sokkal gyakoribb) az egykerekűzés abszolút jótékony hatású!

Praktikus: könnyű, nincs helyhez kötve, pillanatok alatt szétszerelhető, s egy szatyorban szállítható, bárhol gyakorolható, nem kell felszerelés, napi 15-20 perce mindenkinek van, aki akarja. Nem kell hozzá istálló, sőt, nem eszik zabot sem!! Megemlítenék még egy saját megfigyelést is. Biztosan Ti is észleltétek már, hogy beszélgetsz valakivel, és az illető, mintha nem is lenne jelen, valahol máshol van! Ez már társadalom szerte jellemző és egyre gyakoribb. Képletesen szólva 2 perc monociklizés azonnal a jelenbe hoz. Ezenkívül javítja még a koncentrálóképességet is. Jelen sorok írója 8 éve jógázik, s lassan két évtizede egészséges életmódot folytat, s a csípőellazulást értékeli a legfontosabbnak a jótékony hatások közül. Ez a központi mozgásszervünk, minden probléma innen indul ki. Ezt kell valahogy átmozgatnunk, mert mozgásszegény, stresszel-teli mindennapjainkban nagyon kevés időt fordítunk rá.

Nos itt egy vadonatúj alternatív erre! Utóiratként szeretném megemlíteni, hogy snowboardozás, illetve a motorozás is sokkalta könnyebb, amióta rendszeresen egyekerekűzöm. Ezt saját tapasztalatból mondom, egyensúlyérzékem lényegesen megjavult ezen idő alatt.

Kelemen István (30/978-48-43 vagy 70/382-70-14)

általános természetgyógyász
(Budapesten rendel minden második szombaton az Andrássy út 5 szám alatt. További cikkeihez keress a Google-ben: „csontkovácsolás” címszó alatt.)

Szómagyarázat:

monoterápia: kizárólag egyfajta módszerrel történő gyógyítás
aerob: oxigént felhasználó intenzív testmozgás
ászana: egyes jógagyakorlatok elnevezése
keresztcsont: a gerinc alsó szakasza, amely V alakban ékelődik a két
medencecsont közé