Marosvásárhelyi Népújságban megjelent cikk III

Táltosok unokája a csontkovács

Az ismerkedést követően megméri a páciens auráját, és tanácsokat ad, hogy a kínzó mozgásszervi fájdalmaknak mi lehet az oka és hogyan lehet elkerülni. Ezután következik a kezelés. Jobbára finom mozdulatokkal dolgozik a hátgerinc mentén. Kicsit kellemetlenebb érzés, amikor a vállat teszi helyre, majd a kar, láb következik. A kezelés általában nem fájdalmas, annál kellemesebb viszont, ami utána következik: egy általános jó érzés, a lebegés állapota, mintha levetkőzné testét az ember a fájó testrészekkel együtt.

Kelemen István, Egerben élő alternatív mozgás- és masszázsterapeuta gyakran jár Marosvásárhelyre. Bevallása szerint azért teszi, mert szereti az erdélyi embereket:

– Tisztábbak, kevesebb ártó tettük van egymás ellen, mint az anyaországban élőknek – vélekedik.

Kérdésünkre, hogy honnan ered ez az adottság, amelyet valamikor népi gyógyászok gyakoroltak, orvos elődeit emlegeti, akik táltosok voltak.

– Orvos dinasztiából származom, édesapám szülész-nőgyógyász orvos, anyai nagyapám szintén orvos, aki hetedik fiúgyermekként jött a világra, megjárta a Don- kanyart és hazatért. Másik táltos ősöm az apai nagyapám, aki hat ujjal született és szintén orvos volt.

– Miért nem követte az ő pályájukat?

– Bár a családom nagyon szerette volna, én idegennek éreztem a klasszikus orvoslást, amely gyógyszerekkel kezeli a tüneteket. A betegség oka a lélekben van – ez foglalkoztatott iskolás korom óta. Érettségi után felsőfokú fuvarszervező iskolát végeztem, a budapesti Volánnál voltam diszpécser, nagyon szerettem a munkámat. Időközben rájöttem arra, hogy a családnak való megfelelés csapdáját el kell kerülni. Szabad szellemlények vagyunk, önálló akarattal, a függetlenségünket meg kell őrizni.

– Hogyan került kapcsolatba a természetgyógyászattal?

– Autodidakta módon, agykontroll, rejki és más mesterekhez jártam otthon és Felvidéken, akik az élet dolgaira tanítgattak… 1996-ban, amikor apai nagyapám rákos lett, és az orvosok nem tudtak segíteni, teljesen kiábrándultam az orvostudományból. Attól fogva a természetgyógyászat felé fordultam, ami sok pénzt, energiát és időt emésztett fel. Időközben rájöttem, hogy az önmagam által szerzett ismeretek fontosabbak a tanfolyamokon tanultaknál. Mivel az önálló praxis indításához kötelezővé tették a végzettséget, 2001-04 között az Egészségügyi Továbbképző Intézetben alternatív mozgás- és masszázsterapeuta szakot végeztem, s 2002-ben nyitottam meg egri rendelőmet.

– Hogyan diagnosztizál?

– Büszke vagyok arra, hogy sok embert meggyógyítottam. Ami azért sikerült, mert megtaláltam az okokat: sokan rossz helyen fekszenek, vagy olyan lelki traumát hordoznak magukban, amelyet nem dolgoztak fel. Aki félelemben él, aki folyton meg akar felelni valakinek, az nem lesz, nem lehet egészséges, hogy csak néhányat említsek az okok közül.

– És a csontkovácsolás?

– A manuál terápia, csontkovácsolás az ízületműködés helyreállítását célzó gyógymód, ami a kezelő és a páciens izomerejét vagy a gravitációs erőt felhasználó szakszerű fogások mechanikai hatása valamint a kóros folyamatok rendeződése révén kihat az egész szervezetre. Az ízületi beszűkülés nyomán az ízület terjedelme csökken, ami a mozgás elakadását okozza. Ha a csigolyák eredeti rendje felborul és valamelyik csigolya elmozdul a helyéről, a csigolyából kilépő idegpályák zavartsága miatt a hozzá tartozó szervek immunitása is meggyengül. A csigolyák kézzel történő helyreállításával megszüntethetők a gerincszerkezet eltérései és gyógyíthatók a betegségek. Így a csontkovács okot tud kezelni, ami előremutat az orvoslás történetében. Kezelés szavunk a kézzel történő gyógyításból ered. Ezekre a képességekre, amelyet hajdanán is a kiválasztottak, a befogadásra alkalmasok, a táltosok tudtak, születni kell – véli Kelemen István csontkovács, aki szerint a legfontosabb, hogy hátgerincünk egyenes legyen, hisz akkor a tekintet sem a földre, hanem a magasba néz.

(bodolai)

Forrás: http://www.hhrf.org/nepujsag      –     január 21. szám